Bpm-vrijstelling: alles wat je moet weten
13-08-2024

Bpm-vrijstelling: alles wat je moet weten

Als je een nieuwe auto, motor of bestelauto koopt, betaal je bpm. Bpm staat voor 'Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen'. Je kunt soms een vrijstelling van bpm aanvragen. Bijvoorbeeld als je verhuist naar Nederland en je auto of motor meeneemt. In sommige gevallen hoef je helemaal geen bpm te betalen. Dit geldt bijvoorbeeld voor ondernemers die een bestelbus aanschaffen. Maar dat verandert vanaf 2025. Lees hier alles wat je moet weten over bpm-vrijstelling.

Wat is bpm-vrijstelling?

Bpm staat zoals gezegd voor 'Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen'. Als je een nieuwe auto, motor of bestelauto koopt, betaal je deze aanschafbelasting eenmalig. De hoogte van het bedrag hangt af van de hoeveelheid CO₂ die je motorrijtuig uitstoot.

Bpm-vrijstelling betekent dat je geen bpm hoeft te betalen. Dit kan bijvoorbeeld als je naar Nederland verhuist en je motorrijtuig meeneemt, naar het buitenland verhuist of tijdelijk in Nederland bent. Ook als je een motorrijtuig hebt met een CO₂-uitstoot van 0 gram per kilometer of een motorrijtuig van 25 jaar of ouder hebt, betaal je geen bpm.

Bpm-vrijstelling

Bpm-vrijstelling per voertuig

Een (bestel)auto, elektrische auto of camper: voor ieder voertuig verschillen de regels rondom bpm.

Bpm-vrijstelling auto's

Koop je in Nederland een personenauto, motor of een bestelauto? Of importeer je er één? Dan betaal je bpm. In sommige gevallen kun je bpm-vrijstelling aanvragen voor je auto. Je hoeft dan geen bpm te bepalen bij de aanschaf van een auto. Onder bpm-vrijstelling aanvragen lees je wanneer je hier recht op hebt.

Bpm-vrijstelling bestelauto’s

Sinds 2007 betaal je als ondernemer geen bpm bij de aanschaf van een bestelauto. Je moet de bestelauto dan wel gebruiken voor meer dan 10% van het totale aantal kilometers dat je in een jaar rijdt voor je onderneming. Daarnaast moet de bestelauto ingericht zijn voor het vervoer van goederen. De wagen mag dus geen zitplaatsen in de laadruimte hebben.

Bpm-vrijstelling elektrische auto’s

Bij de aanschaf van een elektrische auto betaal je geen bpm, omdat je 0 gram CO₂ per kilometer uitstoot. Let op: je moet nog wel aangifte doen van bpm.

Bpm-vrijstelling buitenlands kenteken

Heb je een motorrijtuig met een buitenlands kenteken? Dan hoef je geen bpm te betalen, mits je het voertuig maximaal twee aaneengesloten weken in Nederland gebruikt. Onder bpm-vrijstelling aanvragen lees je hier meer over.

Bpm-vrijstelling camper

Voor een camper ligt het net even anders. Je betaalt bpm op basis van een percentage van de netto-catalogusprijs en het type motor. De netto-catalogus is de consumentenprijs zonder bpm en btw. Je betaalt 37,7% van deze prijs als bpm. Heb je een camper met een dieselmotor? Dan betaal je daar nog een toeslag over van € 273,-. Heb je een camper zonder dieselmotor? Dan mag je er € 1.283,- vanaf halen.

Bpm-vrijstelling

Bpm-vrijstelling aanvragen

In de volgende situaties kun je bpm-vrijstelling aanvragen via de Belastingdienst:

  • Vrijstelling bpm bij verhuizing:
    • Je verhuist naar Nederland vanuit een ander EU-land
    • Je verhuist naar Nederland van buiten de EU
    • Je verhuist naar het buitenland
  • Vrijstelling bpm vanwege werk:
    • Je woont in Nederland en werkt bij een bedrijf in het buitenland
    • Je woont in Nederland en bent werkgever van een bedrijf in het buitenland
  • Tijdelijke vrijstelling bpm:
    • Je bent tijdelijk in Nederland
  • Vrijstelling bpm en mrb bij kortstondig gebruik
    • Je gebruikt je motorrijtuig maximaal 2 weken aaneengesloten in Nederland
  • Vrijstelling bpm erven:
    • Je erft een motorrijtuig uit een EU-land
    • Je erft een motorrijtuig van buiten de EU
  • Bpm-vrijstelling ondernemers:
    • Je bent ondernemer en hebt een bestelauto. Let op: dit verandert in 2025.

Bpm-vrijstelling bestelauto's vervalt in 2025

Sinds 2007 hoef je dus als ondernemer geen bpm te betalen bij de aanschaf van een bestelauto. Maar dit verandert vanaf 1 januari 2025. Dan vervalt deze bpm-vrijstelling voor bestelwagens. Het vervallen van de bpm-vrijstelling geldt niet voor elektrische bestelauto's. De overheid wil zo de verkoop van elektrische bestelauto's stimuleren.

Doe meteen een aanvraag

Op werkdagen binnen drie uur een passende aanbieding!

Ophaaladres
Afleveradres
Voertuigen