Bpm bedrijfswagens: vrijstelling vervalt in 2025
13-08-2024

Bpm bedrijfswagens: vrijstelling vervalt in 2025

Als je een auto, motor of ander motorrijtuig koopt, betaal je eenmalig bpm. Dit staat voor Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen. De hoogte van het bedrag hangt af van de hoeveelheid CO₂ die je motorrijtuig uitstoot. Sinds 2007 hoeven ondernemers geen bpm te betalen bij de aanschaf van een bestelauto, maar deze vrijstelling vervalt in 2025.

Wat is bpm-vrijstelling?

Zoals de naam al zegt, ben je met bpm-vrijstelling vrijgesteld van bpm. Je hoeft dan dus geen bpm te betalen. Ondernemers die een bestelauto aanschaffen hoeven tot 2024 geen bpm te betalen. Ook als je bijvoorbeeld naar het buitenland verhuist of tijdelijk in Nederland bent hoef je meestal geen bpm te betalen.

Vrijsstelling bpm bedrijfsauto

Bpm-vrijstelling bestelauto's

Sinds 2007 hoeven ondernemers geen BPM te betalen bij de aanschaf van een bestelauto. Er gelden dan wel een aantal voorwaarden:

  • Je gebruikt de bestelauto voor meer dan 10% van het totale aantal kilometers dat je in een jaar rijdt voor je onderneming.
  • De bestelauto moet ingericht zijn voor het vervoer van goederen. De wagen mag dus geen zitplaatsen in de laadruimte hebben.

Bpm-vrijstelling voor bedrijfswagens vervalt in 2025

De bpm-vrijstelling vervalt vanaf 2025 voor bedrijfsauto's. Dat werd op Prinsjesdag in 2022 al aangekondigd. Nu ook de Eerste én Tweede Kamer akkoord zijn, vervalt de bpm-vrijstelling voor bestelauto's van ondernemers definitief vanaf 1 januri 2025.

Schaf je na 1 januari 2025 als ondernemer een bestelauto aan? Dan betaal je dus eenmalig bpm. De hoogte van het bedrag hangt af van de CO₂ -uitstoot van je bestelauto.

Vrijsstelling bpm bedrijfsauto

Bpm-vrijstelling elektrische bestelauto's blijft

Als je een elektrische bedrijfsauto koopt na 1 januari 2025, dan betaal je geen bpm. De bpm-vrijstelling vervalt namelijk niet voor elektrische bestelauto's. Zo stimuleert de overheid de verkoop van elektrische bestelauto's.

Doe meteen een aanvraag

Op werkdagen binnen drie uur een passende aanbieding!

Ophaaladres
Afleveradres
Voertuigen